bange :(

brevkassespørgsmål

bange :(

brevkassespørgsmål af
Anonym
18 år
Oprettet 12 år 9 måneder siden

Jeg ved ikke hvordan jeg skal starte. Jo jeg var 11 år da jeg fik min menstruation. Da jeg blev 12år fik jeg p-stav og der kom min menstruation som det passede den osv. en skønne dag fik jeg den ud og fik en ny i og den har jeg stadigvæk i, men der er et problem jeg håber i kan hjælpe mig med. Jeg har spurgt lægen og hun sagde bare det lød lidt underligt. Det første år, med min 2 p-stav havde jeg ikke min menstruation i 1 år, så kom den lige pludselig i 3 uger i træk og en pause på 2 dage sådan har det været lige siden sidste måned hvor pausen var lidt længere. Når jeg har min menstruation er den tit virkelig kraftig osv, men jeg har ikke ondt. Er det helt normalt at jeg får det så tit og i så lang tid når jeg har p-stav? Hilsen mig-

Svar: 

Kære Dig.

Jeg kan godt forstå du synes det er lidt mærkeligt at det svinger så meget når nu du plejer at være helt uden menstruation. Jeg synes det er rigtig godt du spørger, og jeg skal hjælpe dig så godt jeg kan.

Når man har almindelig menstruationer, altså uden p-stav eller andre p-piller, er der måneden igennem mange svingninger i hormonerne som kroppen producerer, det er de svingninger der gør at menstruationscyklus forløber som den skal. Når man så får en p-stav eller spiser p-piller, bliver kroppens normale hormonproduktion ændret og styret af hormonerne i pillerne eller p-staven. Nogle gange, kan kroppen så alligevel begynde at producerer hormoner lidt igen, eller lave et nyt mønster som ikke er til at regne med og man kan få nogle blødninger som ikke helt passer ind i mønsteret. Hormoner gør det, at opbygge slimhinden i livmoderen, og nogle gange, når slimhinden er blevet opbygget for meget, kan kroppen "ikke holde på den mere", og man får menstruation, hvorefter slimhinden igen bygges op. Jeg tror det er dette mønster der er gået lidt kuk i hos dig. Man kan ikke altid helt vide hvad det er der får mønstret til at ændre sig, de fleste gange er det helt tilfældigt, og helt normalt, især når man har en p-stav hvor en kendt bivirkning er netop blødningsforstyrrelser. Andre gange kan det være stress, for meget motion eller andre forskellige sygdomme der kan være årsagen.

Jeg synes du skal prøve at skrive ned i din kaldender hvordan du helt præcist bløder. Altså lave en slags menstruationsdagbog. Så kan man nemlig se, helt præcist hvornår man bløder og huske det tilbage i tiden. Hvis det er noget der bekymre dig meget synes jeg du skal gå til din læge igen. Der er det også en god idé at have en menstruationsdagbog med, så lægen kan se, hvordan det ser ud. Det kan være det går over af sig selv, men det kan også være, at det kan blive nødvendigt at skifte p-staven ud i en periode. Det er vigtigt du har det godt med den prævention du benytter, så det er vigtigt at du sammen med din læge finder den bedste løsning for dig. 

Jeg håber du kan bruge mit svar, ellers er du velkommen til at skrive igen.

Hilsen Lea

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program