av.

brevkassespørgsmål

av.

brevkassespørgsmål af
Anonym
17 år
Oprettet 12 år 6 måneder siden

Jeg er ikke sikker på at det er i denne kategori, at jeg skal placere mit spørgsmål - men .. nu prøver jeg. (: - jeg gik sidste år på efterskole, hvor jeg dyrkede en masse gymnastik og dans. Jeg oplevede dér, tre gange i løbet af året, at jeg fik skinnebensbetændelse. Jeg tror først at jeg rigtig kom af med det, da jeg stoppede og jeg ikke var ligeså aktiv. - men nu er jeg begyndt på tre gymnastikhold herhjemme igen, plus jeg løbetræner (da jeg samtidig er på slank) og det gør at jeg træner en hel masse ... MEN nu er det dumme, dumme skinneben begyndt at gernere mig RIGTIG meget igen! det gør ondt når jeg løber, går, laver gymnastik, og ja. det gør bare super ondt! og jeg har ingen anelse om hvordan jeg skal komme af med det. - Det er derfor jeg skriver her. Har i et godt trick? jeg vil gerne have smerten til at stoppe, men jeg kan og vil ikke stoppe med noget af min træning ..! håber i kan hjælpe mig. knus.

Svar: 

Hej med dig.

Jeg forstår godt du synes det er rigtig irriterende med skinnebensbetændelse, jeg skal se om jeg kan give dig nogle fifs.

Desværre er det sådan, at når man først har haft skinnebensbetændelse én gang, så får man det tit igen. Skinnebensbetændelse er betændelse i den hinde der sidder rundt om skinnebensknoglen. Der er ikke særlig meget plads under den hinde, og der er mange nerver i hinden, så det er derfor det gør så vanvittigt ondt når man har det. Det er ikke pga. af bakterier eller andet udefrakommende, men pga. irritation i hinden, som kommer af overbelastning. Midlet til at komme af med skinnebensbetændelse er derfor aflastning i form af ikke at dyrke den slags idræt der får det til at gøre ondt. Det kan imidlertid være svært når man laver sport man er glad for, men det er klart den mest effektive måde, da det jo kommer af overbelastning. Når det så er sagt, så er der nogle små fifs til, hvordan det måske kan forsvinde lidt hurtigere. 

1) Hvis du skal løbe, så løb på blødt underlag, feks. græs eller grus. Det er vigtigt at undgå fliser og asfalt. Hvis det også gør ondt på blødt underlag, ville jeg vente med løb til det er faldet lidt mere til ro. 

2) Du kan behandle det med isposer 15 min. ad gangen, måske 3 gange med 20 min. mellemrum, især efter træning. Du kan bruge en pose frosne ærter eller andet fra fryseren, svøb det i et viskestykke så du ikke får isen på den bare hud, ellers kan du nemlig risikere forfrysninger. 

3) Du kan cykle, eller finde en anden sportsgren så længe det er rigtig slemt, så du ikke belaster det, men så du ikke går helt i stå og holder dig i form.

4) Det er vigtigt du starter langsomt ud med en aktivitet du ved vil irritere skinnebenene. Kun træne indtil det begynder at gøre ondt, og så stoppe. På den måde burde du stille og roligt kunne træne dig op, men hav tålmodighed, for det tager lang tid.

En anden idé er at du kan kontakte din læge og tage en snak med ham/hende. De kan evt. henvise dig til en fysioterapeut, der har mange gode idéer til øvelser og træningprogrammer, og vil helt sikkert kunne hjælpe dig i den rigtige retning. Derudover findes der noget medicin som nedsætter betændelsen i skinnebenene, såkaldte gigtpiller, men det synes jeg du skal tale med din læge om, da jeg synes du skal undersøges før du begynder at tage noget som helst medicin, og da der er nogle bivirkinger man skal være opmærksom på.

Jeg håber du kan bruge mit svar.

Hilsen fra Lea

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program