Selvmord

brevkassespørgsmål

Selvmord

brevkassespørgsmål af
Anonym
18 år
Oprettet 11 år 4 måneder siden

Kære brevkasse Min veninde ønsker at begå selvmord, og det vil ske indenfor kort tid. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Jeg må indrømme jeg er overbevist om at hun vil gøre det, men jeg tænker også det er et råb om hjælp, at hun fortæller mig om sine planer. Hun har et lager af knive af piller og er virkelig depressiv. Hvordan hjælper jeg hende bedst? Hilsen den bekymrede veninde

Svar: 

Hej med dig

Hvor er det godt du reagerer og jeg kan godt forstå, at du er meget usikker på hvordan du kan hjælpe hende bedst. Du er en omsorgsfuld veninde og hvor er det heldigt for din veninde.

Når en person har det så svært, at selvmord virker som den eneste udvej, så er det næsten umuligt at hjælpe som veninde og familie. Fordi så er det fordi den person har noget inden i, som har været svært i lang tid og som er vokset så store, at der skal professionel hjælp til, for at det kan blive nemmere for den person. Og for at den person kan begynde at se andre muligheder i livet, end selvmord.

Og derfor er det vigtigt, at du ikke selv tager ansvaret for hendes selvmord på dig og tror at du kan redde hende. Men du kan tage ansvar for, at de rigtige voksne får at vide hvor slemt det er lige nu og som kan reagerer og hjælpe med at finde den rigtige hjælp.

Derfor skal du gøre et par af de her ting:

Du er 18 år og voksen, men jeg synes alligevel det er meget vigtig, at du får fat i en voksen som du stoler på og som måske har lidt mere erfaring end du har. Det er vigtigt at du får støtte her og får snakket ordentligt med en voksen om din venindes situation og en voksen som kan støtte dig i de ting jeg nu vil foreslå. Det kunne jo være dine forældre?

Hvis du kender en professionel voksen, som også kender din veninde, så få det fortalt til den person. Det kunne være en lærer som underviser din veninde, en pædagog eller måske hendes læge. Når den person får sådan en besked, så skal den person sørge for at kommunen får det at vide og at din veninde får professionel hjælp.

En anden mulighed er, at du selv ringer til din kommune og fortæller det. Så laver du selv en underretning. Du kan læse lidt mere om underretning her.

Den voksne som du starter med at snakke med, kunne jo hjælpe med begge dele, så ville det måske være nemmere for dig.

Det kan være rigtg svært at fortælle en voksen om sin veninde, fordi man kan føle at man går bag om ryggen på hende. Men så er det vigtigt at vende den om, fordi det man gør er jo, at hjælpe. Og man tager en svær beslutning som faktisk er taget fordi man holder meget af den person.

Kender du livslinien.dk? Det kunne være en ide for dig at snakke lidt med dem, fordi de rådgiver også veninder og andre pårørende som har en bekendt der overvejer selvmord. Og de vil også have forslag til hvad du kan gøre nu. Det kunne jo også være et godt link at give din veninde.

Jeg håber rigtig meget, at din veninde får den hjælp hun har brug for og det er flot at du prøver at hjælpe.

Venlig hilsen
Erroll

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program