Inden du selv stiller et spørgsmål

 

Tandlægebrevkassen svarer kun på udvalgte spørgsmål

OBS: Tandlægebrevkassen modtager så mange spørgsmål, at vi ikke kan give alle svar. Du kan derfor ikke være sikker på at få svar, hvis du stiller et spørgsmål til tandlægen. 

For at så mange som muligt alligevel kan få hjælp, har vi fundet frem til de spørgsmål vi oftest modtager omkring tænder, og samlet dem i en oversigt, som du kan finde her

Tandkød

brevkassespørgsmål

Tandkød

brevkassespørgsmål af
Anonym
13 år
Oprettet 11 år 1 måned siden

Hej Niels Jeg har haft togskinder på i halvanden år forneden og foroven, men et par dage efter begyndte mit tandkød at vokse ned over tænderne, er det farligt eller usundt, vil virkelig gerne vide det. Hilsen EWT

Svar: 

 Hej pige 13 år

Tak for dit spørgsmål.
Du spørger, om det er farligt eller usundt, at dit tandkød vokser. Og mit svar til dig er, at det er det. Du har en form for tandkødsbetændelse. Det tager lige et par linjer at forklare det:
Sundt tandkød er lyserødt og tyndt i kanten og vokser ikke ind over tænderne. Så det, du beskriver er altså tandkød, der opfører sig forkert.

Grunden til det er, at noget irriterer tandkødet. Normalt er det bakterier og madrester. Og så ser det ud som om at de børn og unge, der har togskinner på, lettere får tandkød, der vokser. Så måske er der noget ved bøjlerne, der generer tandkødet også.
Man kan sige det på en anden måde: du får ikke børstet tænderne godt nok rene inde under togskinnerne. Og jo mere tandkødet vokser, jo sværere bliver det at presse tandbørsten ind under bøjlen.

Som regel kan man få tandkødet til at få det bedre, hvis man kan lære at presse børsten ind under bøjlen.

Hvis du ikke kan få det væk selv på den måde, kan det blive nødvendigt at fjerne togskinnerne i utide. Normalt vil tandkødet få det bedre, når togskinnerne er væk, så du bedre kan komme til med tandbørsten.

Jeg vil foreslå dig, at du snakker med din bøjletandlæge om problemet og får dem til at hjælpe dig.

Held og lykke med at få styr på dit tandkød.

Niels Hansen, tandlæge

Rådgiver har svaret på dette spørgsmål

© Copyright 2022 - Center for Digital Pædagogik

En del af: EU's Safer Internet Program