Graffitiguide - del 2
Af Sune Terkelsen
Del to har fokus på at have udstyret iorden før man skal male. Det måske lidt kedelige, men vigtige...
Har du endnu ikke læst del 1? Læs den her.
Udstyr
Man skulle tro, der bare var tale om maling, når jeg skriver udstyr. Sådan forholder det sig desværre ikke.
Det er sådan at spraymaling er giftigt og at indånding af dampene kan få nogle voldsomme konsekvenser. Den primære er malersyndrom eller malerhjerne om man vil. Det er en decideret hjerneskade. Dampene slår hjerneceller ihjel, og hjerneceller producerer man ikke flere af. Så man skal bruge maske.
Når det kommer til masker, skal man også være forsigtig. En støvmaske er ikke nok. Du skal som minimum investere i en maske med partikelfilter. En god maske koster fra 300 kr og opefter, men de er pengene værd!
Spraymaling er desuden også usundt for huden, så brug handsker. Latexhandsker er billige engangshandsker, der virker fint. Husk iøvrigt også at have noget gammelt tøj på, der kan tåle malingpletter.
Så langt, så godt. Nu kan vi snakke om maling.
Der findes et hav af forskellige mærker spraymaling. Der er dog spraymaling der er designet til graffiti, og de er værd at anbefale. Det er god maling og der er et hav af dyser til, som kan lægge forskellige typer linier. Desuden er de efterhånden billigere en malerforetningens lille udvalg af møgmaling. De fleste større byer har hiphop (tøj) butikker, der ofte sælger maling samtidig. Det er god maling til en fornuftig pris, typisk 35-40 kr pr dåse. Hvis ikke du bor i nærheden af en butik, er der nogle stykker på nettet.
Der er lidt man bør vide, selv når man taler om god maling:
- High pressure/Low pressure: Trykket i dåsen. Low pressure er nemmere at styre, fordi trykket er lavere, og malingen derfor ikke kommer så hurtigt ud. Det gør det nemmere at male uden at malingen løber.
- Køb altid dyser til, standarddyserne er ikke værd at male med. Køb desuden nogle ekstra, da de nogle gange stopper til.
- Hav nok maling. Det er pænt sagt pisse irriterende at løbe tør for fyldfarve halvejs igennem og skulle overveje en nødløsning. Det er desværre også rigtigt svært at sige hvor meget maling der skal bruges, men som udgangspunkt er det en udemærket ide at købe det ti dåser for 300-350 kr tilbud som de fleste graffitishops har. Hvis du bare har en lille plade i mor og fars garage, kan de række rigtigt langt... hvis du arbejder stort, er det måsk kun lige nok. Jeg skriver iøvrigt længere nede hvad jeg har brugt af maling til min mur.
Dyser kan være en hel videnskab, men det behøver ikke at være det. Der findes et hav af forskellige dyser med et hav aforskellige egenskaber. Men faktisk er der kun 2-3 slags dyser som jeg vil anbefale dig at stifte bekendtskab med:
Skinnycap: Dyse designet til at lave en tynd stråle maling.
Fat cap: Dyse designet til at lave en tyk stråle maling.
evtuelt en softcap: Dyse designet til at lave bløde kanter.
Så er vi næsten klar, det sidste vi skal bruge er noget billig vægmaling til at grunde med, og en malerrulle. Det er ikke et must, men anbefalelsesværdigt.
Kilder og litteratur
Bøger:
Martha Cooper: Subway Art, 1985 - Klassisk New York graffiti fra da det hele startede.
Rasmus Poulsen: Graffiti i Danmark, 1997 - Selvom denne bog er 12 år gammel, beskriver den dansk graffitikultur ret godt. Desuden også en god håndbog i hvad man gør og ikke gør i dansk graffiti.
Peter Skaarup: Dansk Wildstyle Graffiti, 1985 - Om dengang det hele begyndte i Danmark
Film:
Style Wars: En dokumentar om hvordan det hele startede i New York, et crashcourse i graffiti historie.
Inside/Outside: Beretning om nogle meget forskellige nutidige europæiske graffitimalere
Infamy: En dokumentar om det nutidige graffitimiljø i USA
Nettet:
www.Gadekunst.dk: Onlinestedet alle danske malere kender.
Wikipedia om graffiti